30 év felett alapvetően mindenkinek, ha nem is tartósan, de legalább kúraszerűen.
Az izmok, inak, szalagok, csontok szakítószilárdságáért, a megfelelő kötőszöveti szerkezet kialakításáért felelősek.
Glukozamin szulfát
A porc állományának másik kiemelkedő fontosságú komponense.
Kondroitin szulfát
A porc állományának egyik kiemelt fontosságú, szervetlen alkotóeleme.
Hialuronsav
Szájon át bevitt hialuronsavnak van egy természetes gyulladásgátló hatása (cytokinek szintjét csökkenti), továbbá az ízületi folyadék hialuronsav tartalmát megemeli, és a bőr rugalmasságát, turgorát igazoltan javítja.
Proantocianidinek (kékszőlőmag kivonat)
Az érfalak rugalmasságát ill., a sejtek szabadgyökökkel szembeni ellenálló képességét hivatott javítani.
C-vitamin
Fontos szerepet játszik a megfelelő szerkezetű kollagén láncok kialakításában, továbbá erős antioxidáns, és kedvező hatást fejt ki az immunrendszer működésére.
Magnézium
A vázizom és szívizom megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen.
Mangán
A szabadgyökök semlegesítésében kiemelt szerepet játszik, továbbá a fehérjében gazdag táplálék biohasznosulását ugyancsak javítja.
Réz
A szabadgyökök semlegesítéséhez elengedhetetlenül fontos vegyület, továbbá a vas és C-vitamin felszívódásában elengedhetetlen szerepet tölt be.
Inulin
Természetes rostként, jó élőhelyet és táplálékot biztosít bélflóránk részére, ami elengedhetetlen annak helyes működéséhez. Az inulint egy nagyon egészséges cukorpótlóként tartják számon, mivel fontos szerepet játszik a bélrendszer egészséges működésében, segít megelőzni a rosszindulatú béldaganatok kialakulását, segíti a kalcium felszívódását, hozzájárul a helyes anyagcserefolyamatokhoz, elősegítve a fogyást (annál is inkább, mivel közvetlenül is csökkenti az éhséghormon – ghrelin – szintjét). Mivel a bélrendszer lényegében a legnagyobb immunszervünk, annak helyes működése nagyban hozzájárul a hatékony immunrendszer kialakításához. Igazoltan kedvező tüneti hatást fejt ki olyan makacs bélbetegségekben is, mint amilyen az irritábilis bél szindróma vagy a Crohn betegség. Nem utolsósorban minimális kalóriabevitel mellett erős édesítő hatás érzetét kelti, ugyanakkor nem jelent szénhidrát terhelést, így nem okoz inzulinszint emelkedést, ezért még cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Az inulin bevitel kezdeti szakaszában átmenetileg puffadás, fokozott gázképződés léphet fel, ami az esetek zömében rövid ideig tart.
Felhasználási javaslat
Étkezés után 1 púpozott adagolókanálnyi Collagenius Unflavored por kb. 200-300ml tetszőleges folyadékban elkeverve. A feloldáshoz használhatunk különféle gyümölcsleveket, vagy tejpótlókat (rizstej, kókusztej, mandulatej, stb.) vagy akár tejet vagy kakaót, a cukor vagy cukorpótló hozzáadása ugyancsak egyéni ízlés szerint. Javasolt vacsora után fogyasztani, de kiemelkedő intenzitású edzések után is javasolt egy plusz adag bevitele a hatékonyabb regeneráció érdekében.
Étkezés helyett is lehet fogyasztani, amennyiben megfelelő mennyiségű, tápértékű élelmiszerekkel keverjük el, vagy turmixoljuk. Javasolt esti órákban fogyasztani, lefekvés előtt 1-2 órával.
Tippek, receptek
- 3dl tej, 1 tasak zabkása/rizskása (ízesített), 1 púpozott adagolókanál Collagenius por, 1 kanál csokoládé ízesítésű fehérjepor. Turmixgéppel homogenizáljuk.
- 3dl kókusztej, 1 banán, 1 evőkanál méz (vagy édesítőszer tetszés szerint, tetszőleges mennyiségben), 1 púpozott adagolókanál Collagenius por. Akár 10-20g fehérjepor hozzáadása javasolt. Turmixgéppel homogenizáljuk.
- 3dl rizstej, 5dkg eper, 2 kiwi, 1 evőkanál méz (vagy édesítőszer tetszés szerint, tetszőleges mennyiségben), 1 púpozott adagolókanál Collagenius por. Akár 10-20g fehérjepor hozzáadása javasolt. Turmixgéppel homogenizáljuk.
- 1dl narancs juice, 2 narancs, 1 lime kifacsart leve, 1 evőkanál méz (vagy édesítőszer tetszés szerint, tetszőleges mennyiségben). 1 púpozott adagolókanál Collagenius por. Turmixgéppel homogenizáljuk.
Lehetséges mellékhatások
A készítmény inulin tartalma miatt néhány fogyasztónál a kezdeti időszakban puffadás, hasfájás vagy akár hasmenés léphet fel. Ez (kivéve glutén, pontosabban fruktánra érzékeny fogyasztóknál) átmeneti jelenség, de a szubjektív tünetek csökkenthetők a fokozottan növekvő Collagenius napi adagok mellett (akár naponta 2x10ml adagokban), továbbá a bő folyadékbevitel is segít a kezdeti tünetek enyhítését!
Ellenjavallatok
A készítmény bármely összetevőjével szemben mutatott túlérzékenység esetén nem javasolt a termék fogyasztása!
Összetevői között szerepelnek rákfélék, glutén, és nyomokban dióféléket, tejet, tojást, szóját, halat és kén-dioxidot tartalmazhat!
Nem tartalmaz olyan komponenst, ami a megfigyelések szerint összeférhetetlen lenne a vérhígítóval. Ennek ellenére K-vitamin antagonista készítmények esetén (pl. Syncumar, Marfarin, Warfarin) javasolt az első hónapban hetente ellenőrizni az INR értéket!
Figyelmeztetés
Az étrend-kiegészítők az érvényben levő európai uniós szabályozás szerint élelmiszereknek minősülnek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat. Bár az étrend-kiegészítők kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani.
A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!
A termék nem gyógyít betegségeket! A termék nem az orvosi kezelés helyettesítésére alkalmas! Betegség esetén használatát beszélje meg kezelőorvosával. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Ne szedje a készítményt, ha az összetevők bármelyikére érzékeny vagy allergiás! Kisgyermektől elzárva tartandó!
Tápérték táblázat
|
Érték/100g |
*RI % / 100g |
Érték/adag (15g) |
*RI % / 15g |
Energia |
1318 kJ (312 kcal) |
16 |
198 kJ (47 kcal) |
2 |
Zsír |
< 0,5g |
< 1 |
< 0,5g |
< 1 |
– amelyből telített zsírsavak |
< 0,5g |
< 1 |
< 0,5g |
< 1 |
Szénhidrát |
7,5g |
3 |
1,1g |
< 1 |
– amelyből cukrok |
1,4g |
2 |
< 0,5g |
< 1 |
Rost |
16g |
– |
2,4g |
– |
Fehérje |
61g |
122 |
9,2g |
18 |
Só |
0,72g |
12 |
0,11g |
2 |
*RI: Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400kJ / 2000 kcal)